נושאים קשורים

עיריית פתח תקווה בנתה בניין חדש – ושכחה לשים מעלית

בבניין ניתנים שירותים לציבור, שבפועל לא נגישים לאנשים עם מוגבלויות. נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות איימה בתביעה – והעירייה התחייבה לתקן את הליקוי

גם אם לעולם לא אחווה תשוקה במציאות, היא קיימת עבורי בספרים

הרומן "אהבות נכזבות" של מילן קונדרה גרם לי להרגיש דברים שלא הרגשתי מעולם – ואני מקווה מאוד שארגיש יום אחד בעתיד

“למה לילד שלי לא מגיע סל שילוב? כי רציתי שיהיה שף?”

תלמידים עם צרכים מיוחדים שלומדים בחינוך המקצועי לא מקבלים סל שילוב, ובמשרדי העבודה והחינוך מגלגלים אחריות זה על זה. "אלו שני משרדי ממשלה, למה הם לא יכולים פשוט להעביר את הכסף ביניהם?"

ילדים עם CP לא יצטרכו להגיע שוב ושוב לוועדות רפואיות

מדיניות חדשה של ביטוח לאומי צפויה להקל על אלפי ילדים עם שיתוק מוחין. מעתה יקבעו אחוזי נכות קבועים, והוועדה תתכנס רק פעמיים עד גיל 18 ושלושה חודשים



עם אוטיזם ודרגות על הכתפיים: המסע המרגש של חיילי “תתקדמו”

שלושה קצינים חדשים על הספקטרום עמדו השבוע על מגרש המסדרים בבה"ד 15. מי שהיה צריך הוכחה ש"גם הם יכולים" – קיבל אותה בענק. טור אישי מיוחד של אודי הלר
ראשיבריאותמשרד הבריאות רוצה לחתוך בחצי את ההחזרים על טיפולים פרטיים כבר בחודש...

משרד הבריאות רוצה לחתוך בחצי את ההחזרים על טיפולים פרטיים כבר בחודש הבא

כך חושף העיתון "גלובס". לפי התוכנית, ההחזרים יבוטלו כליל בתחילת 2021

הרפורמה בתחום הטיפולים ההתפתחותיים: החל מחודש נובמבר (החודש הבא) מתכוון משרד הבריאות להפחית את ההחזר הכספי להורים שילדיהם מטופלים אצל מטפלים פרטיים בחצי – כך נחשף אתמול בעיתון “גלובס”.

כרגע מדובר בתוכנית, ולפי “גלובס” במשרד הבריאות יקבלו את ההחלטה הסופית בשבועות הקרובים. לפי התוכנית, השלב הבא ברפורמה ייכנס בסוף 2020, אז יבוטלו כליל ההחזרים על טיפולים פרטיים. מדובר בטיפולים הבאים: ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת, פיזיותרפיה וטיפולים פסיכולוגיים.

במשרד מקווים שההפחתה בהחזרים תוביל לירידת מחירים אצל המטפלים הפרטיים, מה שיהפוך את הטיפול הפרטי לפחות משתלם מבחינתם. כך, לראייתם, יגדל הסיכוי שמטפלים אלה יעברו לעבוד בסקטור הציבורי, שם התגמול נמוך משמעותית.

כיום, למשל, מרוויח קלינאי תקשורת בממוצע כ-300 שקל לשעת טיפול. ההורים מקבלים החזר של כ-200 שקל לשעה, מה שמשאיר להם להשלים 100 שקל. אם התוכנית של משרד הבריאות תצא לפועל, החל מהחודש הבא הם יקבלו 100 שקל בלבד לטיפול, מה שייאלץ אותם להוציא מהכיס 200 שקל. אם ניקח בחשבון שילד מגיע ארבע-חמש פעמים בחודש לקלינאית שלו, אנחנו כבר מדברים על הוצאה של עד כ-1,000 שקל בחודש. הוצאה לא מבוטלת כלל.

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. רוצה להעביר מטפלים מהשוק הפרטי לציבורי. צילום: ראובן פריצי

באמצע אוגוסט דיווחנו כאן לראשונה על פרטי הרפורמה בתחום התפתחות הילד. מדובר בתחום המקיף מאות אלפי ילדים עם לקויות שונות – לקויי ראייה, לקויי שמיעה, ילדים עם עיכוב התפתחותי, פיגור, אוטיזם, לקויות נפשיות ועוד. אחד הנושאים המרכזיים ברפורמה, כאמור, נוגע לטיפולים הפרטיים. מכיוון שהתורים במגזר הציבורי – קופות החולים והיחידות להתפתחות הילד – הולכים ומתארכים, ומגיעים בחלק מהיישובים בארץ ליותר משנה, הורים רבים נאלצים לקחת את הילדים למטפלים בשוק הפרטי.

קופות החולים, שלא מצליחות לתת מענה סביר מבחינת התורים – מתחייבות במקרה שבו התור ארוך משלושה חודשים, להחזיר להורים חלק מהכסף עבור הטיפולים הפרטיים. אלא שעכשיו, כאמור, כל זה הולך להשתנות. לפי תוכנית משרד הבריאות, החל מינואר 2021 יבוטלו לחלוטין ההחזרים, ומי שיבחר ללכת למטפלים פרטיים יישא בכל העלויות בעצמו. מדובר בסכומים לא מבוטלים עבור משפחות בכלל, ובפרט משפחות לילדים עם צרכים מיוחדים, שיכולים להגיע ל-1,200 שקל ויותר מדי חודש.

הרפורמה של משרד הבריאות יוצאת לדרך על רקע המצב ההולך ומחמיר של התורים בתחום התפתחות הילד במגזר הציבורי. כמה מחמיר? הורים רבים מוצאים את עצמם ממתינים חודשים, לפעמים יותר משנה, לתור עבור הילד/ה לקלינאית, מרפאה בעיסוק או מטפל רגשי.

בדיקה טלפונית שערכנו לאחרונה ב”שווים” במספר יחידות התפתחותיות – בדימונה, במועצה האזורית אשכול, בחצור הגלילית ובמועצת מגידו – העלתה שמשך התורים לקלינאיות ולמרפאות בעיסוק נע בין חצי שנה במקרה הטוב ליותר משנה במקרה הרע.

עכשיו, חוששים מתנגדי הרפורמה, מצב התורים הרע גם ככה יהיה גרוע עוד יותר. לטענתם, נכון להיום יש יותר מעשרים אלף ילדים שמחכים בתורים כדי לקבל את הטיפול המגיע להם. נוסף עליהם יש עוד כ-15-20 אלף ילדים שמקבלים טיפול בשוק הפרטי. איך בדיוק, תוהים אותם מתנגדים, משרד הבריאות יצליח לתת מענה לכמות האדירה הזו של הילדים?

במשרד הבריאות, מנגד, טוענים שבעיית התורים היא שהביאה אותם בין השאר לבצע את הרפורמה. לדברי גורמים במשרד, הכוונה שלהם היא להעניק תקציבים מוגדלים לקופות החולים כדי שהן יספקו את הטיפולים בתחום התפתחות הילד, או בעצמן או דרך היחידות ההתפתחותיות הפזורות ברחבי הארץ, בעיקר בפריפריה.

לטענתם, המטפלים בשוק הפרטי, שתהיה לכם עכשיו פחות עבודה – בגלל ביטול ההחזרים להורי הילדים – יקבלו תמריץ לעבוד במגזר הציבורי. כך, מספר המטפלים יגדל משמעותית, ויחד איתו האפשרות לקבל יותר ילדים לטיפול.

את המבקרים של הרפורמה זה לא משכנע. מרפאה בעיסוק ששוחחנו איתה אמרה כי היא חוששת שתיווצר עכשיו בהתפתחות הילד רפואה לעשירים – אלה שההורים יוכלו לקחת אותם למטפלים פרטיים גם ללא החזרים, ומצד שני רפואה לילדים ממקומות חלשים, שייאלצו להסתמך על “טוב הלב” של הקופות ונכונותן להשקיע משאבים, וגם עשויים בסיכוי גבוה להמשיך ולהיתקע בתורים הבלתי נגמרים.

בשיחה עם אתר “שווים” התייחס אז המשנה למנכ”ל משרד הבריאות, פרופ’ איתמר גרוטו, לנושא ביטול ההחזרים. לדבריו, המהלך הזה ייעשה בהדרגה, וגם אז לא יחילו אותו באופן גורף. “מי שהתחיל כבר בטיפול פרטי למשל לא יפסיקו לתת לו החזרים”, הבטיח פרופ’ גרוטו.

בנוסף, הוא הבהיר שביטול ההחזרים ייעשה בכפוף לכך שקופות החולים יוכיחו בתקופה הקרובה שהן מסוגלות להגדיל את מספר הילדים המטופלים אצלן, וגם להפחית דרמטית את זמני התורים. אם הקופות אמנם יעמדו ביעדים, אזי הביטול או “ההשעיה”, כפי שפרופ’ גרוטו קורא לזה, ייכנסו לתוקף.

בכל מקרה, אמר פרופ’ גרוטו ל”שווים” כי ישנם ילדים עם מורכבויות קשות במיוחד, והם בכל מקרה יוחרגו מהמהלך. כלומר, ילדים אלה יוכלו להמשיך לקבל טיפול אצל מטפלים פרטיים ולהמשיך לקבל את ההחזר כספי.

מייסד "שווים", בעל 20 שנות ניסיון בעולם העיתונות. שימש כרכז הכתבים של ”ידיעות אחרונות“, עורך המוסף הכלכלי ”ממון“ ועורך התוכנית ”חדשות הבוקר“. בעל קשר אישי לקהילת המוגבלויות: בנו הבכור אוהד הוא אוטיסט.

כתבות אחרונות