נושאים קשורים

עם אוטיזם ודרגות על הכתפיים: המסע המרגש של חיילי “תתקדמו”

שלושה קצינים חדשים על הספקטרום עמדו השבוע על מגרש המסדרים בבה"ד 15. מי שהיה צריך הוכחה ש"גם הם יכולים" – קיבל אותה בענק. טור אישי מיוחד של אודי הלר

כבוד: מרכז “נא לגעת” מועמד לפרס בינלאומי יוקרתי

זוהי הפעם הראשונה שארגון ישראלי מועמד לפרס הבינלאומי של פורום העסקים לאנשים עם צרכים מיוחדים הבריטי

האם קיים סיוע משפטי למתמודדי נפש מול הוצאה לפועל?

במדור "שאלו בנפשכם" מוזמנים מתמודדי נפש ומשפחות לשאול שאלות על זכויות בכל תחומי החיים – וכתבנו אמיר שטיין יענה. והפעם: איזו עזרה משפטית ניתן לקבל מול גורמי האכיפה?

לכבוד החג: קצבאות ביטוח לאומי הועברו מוקדם לזכאים

כפי שדווח ב"שווים", קצבאות הנכות הוקדמו ב-10 ימים בשביל לאפשר היערכות לפסח. מחר יועברו גם המענקים המיוחדים שאישרה הממשלה לנפגעי המלחמה. כל הפרטים
הסתדרות 480-100

ניצול מהנובה: “50 מהשורדים התאבדו”. משרד הבריאות: הנתון אינו נכון

הדברים נאמרו בוועדה לענייני ביקורת המדינה בכנסת, שהתכנסה לדון במצוקת שורדי הטבח. ח"כ אלהרר: "יש כאלה שהמדינה לא יודעת מה עלה בגורלם"
ראשיחדשותאיך מלמדים ילד אוטיסט לחייך, וגם לדבר חלש

איך מלמדים ילד אוטיסט לחייך, וגם לדבר חלש

תכירו את הפיתוחים הטכנולוגיים כחול-לבן שיהפכו את החיים שלכם לקצת יותר קלים

שי טרייטל


מה עשיתם, נאמר, בשלוש לפנות בוקר בין חמישי לשישי האחרונים? סביר להניח שישנתם. אבל היו גם מי שישבו יחד טרוטי עיניים, מול מסכים מרצדים, והכל על חשבון זמנם החופשי.

“מדהים איך שהחבר’ה הגאונים האלה עובדים”. רגע טיפוסי בהאקתון. צילום: דרור סיתהכול

משרדי חברת ההיי-טק Playbuzz ממוקמים במתחם שוק האוכל שרונה מרקט בתל אביב. במהלך יממה דחוסה אירחה החברה “שוק” תוסס וצבעוני לא פחות -האקתון (שילוב של האקר + מרתון) מתכנתים, שכל מטרתו לסייע לילדים ובוגרים אוטיסטים ובני משפחותיהם.

מדובר במעין הפנינג תכנות, שבמהלכו עמלו עשרות רבות של מתנדבים – בני נוער, סטודנטים וחיילי סדיר ומילואים– על פיתוח והצגת פיתוחים טכנולוגיים חדשים למען אנשים אוטיסטים.

בין השאר הוצגו בהאקתון לוח אינטראקטיבי דיגיטלי להצגת שגרת היום; אפליקציה “חכמה” לבניית משפטים מבוססי תמונות; “כלי נגינה” חווייתי, שצליליו מופעלים על ידי תנועות גופו של הילד על הספקטרום, לצורך יצירת חוויה רגשית ותקשורתית; שעון יד שיתזכר את הילד באשר לפעולות שונות וסדרן; ואפילו אפליקציה שתחבר בין הורים של ילדים אוטיסטים לצורך מציאת חברים.

לפיתוחים החדשים, פרי שיתוף פעולה של עמותת אלו”ט ועמותת בוגרי יחידת אופ”ק (יחידת המחשוב של חיל האוויר), נחשפו בכירים, יזמים ומשקיעים בענף ההיי-טק. בין השאר נכחו במקום יוסי ורדי, איזי בורוביץ’, חבר המועצה הציבורית של אלו”ט, ואהרון אהרון, מנכ”ל הרשות הלאומית לחדשנות ולשעבר מנכ”ל אפל ישראל. כשהם עייפים מאוד, אך מלאי אדרנלין, ניצבו 12 הצוותים בפני חבר שופטים, שנתן הערכות לפרויקטים.

פיתוח צוות מס’ 1:

מאמן הבעות פנים לרגשות – “מלמדים איך לחייך”.  התוכנה שהוחל בפיתוחה תסייע לילד האוטיסט בזיהוי הקשר בין הבעות פנים לרגש שהן מביעות, ותתרגל עימו באמצעי המחשה ויזואליים את ביצוע ההבעות הללו.

פיתוח צוות מס’ 3:

התקן לאימון עוצמת קול. לאוטיסטים רבים עוצמת קול לא מווסתת, בדרך כלל חזקה מדי. החיישן והמכשיר שימוקמו בבית ישמיעו התראה כאשר הקול עובר את התדר הרצוי, או יסייעו בהתראה באפליקציה, הן לאוטיסט והן להוריו.

איריס, אם לילד אוטיסט בן 9, שימשה מנטורית באירוע: “במהלך הלילה הסתובבתי בין הצוותים וזרקתי להם הערות מידע אישי. זה היה אירוע מכונן. מדהים איך שהחבר’ה הגאונים האלה עובדים. הם השפיץ של השפיץ של היהלום. יצאתי מטולטלת לכיוון החיובי”.

פיתוח צוות מס’ 4:

תיק וירטואלי המרכז את הטיפול והסטטוס של הילד. יצירת סינרגיה בין אנשי המקצוע הפרארפואיים השונים המטפלים בילד האוטיסט. עדכון העוסקים השונים במלאכה, כולל מעקב באפליקציה אחר סטטוס ההתקדמות של הילד ומשימות לבית.

איליה פלדמן, עובד חברת אורקל, בוגר יחידת אופק, היה חלק מהצוות שעסק בפיתוח פתרון טכנולוגי שיסייע לאבחון מדויק יותר לילדים ובני נוער בכדי לגלות אוטיזם. התוכנה שנוצרה בהאקתון תסייע במתן מדד כמותי ליצירת קשר עין בין המאובחן למאבחן, כולל אורכו ותדירותו.

פלדמן: “זה היה מאוד ראשוני בשבילי. לא הכרתי כמעט את נושא האוטיזם. ופתאום נחשפתי להורים הרבים, שראיתי איך הם מתלהבים מהרעיונות שיכולים לעזור לילדיהם ולהם בהתמודדויות יומיומיות, מפשוטות ועד מורכבות. אתה נחשף פתאום לקשיים של המשפחות הללו, וזה נותן פרופורציה לקשיים שלך עם ילדיך הרגילים”.

גיל, אוטיסט בתפקוד גבוה בן 18, הצטרף לצוות של איליה. השניים אף הספיקו להתיידד במהלך היממה שחלפה. גיל מספר שאמו הציעה לו להשתתף, והוא נענה בחיוב: “זה משהו מיוחד. הרגשה של שליחות, שממש מחממת את הלב מבפנים. אני לא זקוק לפיתוחים אישית, כי אני מסתדר בלי אפליקציות, אבל אני רוצה לשפר את איכות החיים של אלה שקשה להם”.

פיתוח צוות מס’ 7:

אפליקציה שתסייע להורה או למדריך שמשגיח או יוצא עם קבוצת ילדים/בוגרים אוטיסטים לשמור עליהם יחד שלא ילכו לאיבוד, וזאת באמצעות צמיד אלקטרוני לכל אחד מהם. האפליקציה כוללת התראה על חניך שמתרחק ועל מיקומו בכל רגע נתון.  

גלעד סלומון, הורה לילדה אוטיסטית בת 12, הביא למיזם רעיונות לפיתוחים נחוצים: “פגשתי אנשים מדהימים. מלח הארץ, מבני 7 ועד 40-50. כולם התגייסו, רצו ממש לשמוע מה הצרכים שלנו. נולדו פה פתרונות שיכולים ממש לשפר לנו את איכות החיים בבית”.

יו”ר אלו”ט, עמוס שפירא, אמר כי לדעתו חשיבות האירוע היא בעצם תרומתו למודעות הציבור: “כיום זו הלקות הכי נפוצה בישראל. אם נחשב גם את בני המשפחות הקרובות, להערכתי מדובר על 400-500 אלף איש, כולל הורים וסבים וסבתות, שיש להם נגיעה ישירה לאוטיזם. אם אנחנו רוצים להמשיך להיות Start Up Nation, נצטרך להמשיך להיות חברה נאורה לאלה שלא שפר עליהם גורלם”.

מייסד "שווים", בעל 20 שנות ניסיון בעולם העיתונות. שימש כרכז הכתבים של ”ידיעות אחרונות“, עורך המוסף הכלכלי ”ממון“ ועורך התוכנית ”חדשות הבוקר“. בעל קשר אישי לקהילת המוגבלויות: בנו הבכור אוהד הוא אוטיסט.

כתבות אחרונות